Gastronomowie znów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 19, luty 2019 08:09
Uczniowie klas gastronomicznych po raz kolejny uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zajęcia zrealizowano w ramach projektu „Czas na zawodowców” pod hasłem: „Dusza potraw”. Celem zajęć było poznanie roli i możliwości zastosowania przypraw w technologii gastronomicznej, gdyż to właśnie one są cenione za właściwości smakowo-aromatyczne i lecznicze, poprawiają cechy sensoryczne potraw oraz oddziałują na organizm człowieka. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiego quizu na temat przypraw. Uczniowie mieli za zadanie rozpoznać te znane i te mniej znane przyprawy, podać ich zastosowanie. Galeria zdjęć
Czytaj więcej: Gastronomowie znów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu